MC - FOLKET SKÆRBÆK

Tur til Sverige.

Én af møllerne.
Én af møllerne.
Smedeboligerne i Husqvarna.
Smedeboligerne i Husqvarna.
Endelig ved fabriksporten.
Endelig ved fabriksporten.
Inde på området.
Inde på området.
Niels overvejer måske at skifte til Husqvarna.
Niels overvejer måske at skifte til Husqvarna.
Mc museet i Falköbing.
Mc museet i Falköbing.
Forretningen i Landskrona.
Forretningen i Landskrona.

Tur til Sverige

Torsdag den 10 til søndag den 13. august 2017

Det blev Niels Olsen og undertegnede som var på tur, vi sejlede over ved Helsingør – Helsingborg. På færgen mødte vi et tysk par på hver sin motorcykel og jeg kunne se på nummerpladen at de var nede fra Lüneburger Heide hvor jeg har kørt 13 veteranløb. Konen var endda fra Soltau by som jeg kender rigtig godt, det var der alle løbene startede og sluttede, igen et bevis på at verden er lille.  

Niels havde fået ideen til at vi skulle se noget der hed Huseby Bruk. Et gammel jernværk med tilhørende herregård som er en af de større seværdigheder i det sydlige Småland. Det er et museum, med Smålands ældste jernværk, et stort savværk, en kornmølle, en smedje, et vandkraftværk og en landhandel. Maskinerne var ikke længere i drift, men det var alligevel interessant at se det.

Hovedformålet med turen var jo Husqvarna Fabriksmuseum og det levede i høj grad op til forventningen. Museet er fyldt med mere end 300 års industrihistorie og fortæller om udviklingen fra en våbenfabrik til moderne storindustri. F.eks. kan man se samtlige typer symaskiner, der er fremstillet på fabrikken, hvoraf den ældste er fra 1872. Her er cykler fra 1896, knallerter fra 1950 og motorcykler fra 1910 og frem. Der er våben, komfurer, kaminer, potter og pander, græsslåmaskiner, motorsave og meget andet.

Museets udstillingslokaler er på i alt 2.400 kvm.

Jeg er glad for at jeg efter for tolv år siden kørte forbi, endelig fik det at se. Det var simpelthen en oplevelse, som jeg varmt kan anbefale. Vi ankom en time før museets åbning og havde derfor lidt tid til at gå rundt i byen. Her så vi blandt andet Smedbyn, som ligger et par hundrede meter fra fabrikken. Det er en række boliger som man opførte i 1694-1702 til de våbensmede som arbejdede på fabrikken. I dag er flere af de gamle boliger indtaget af kunstnere og kunsthåndværkere, som i deres kombinerede butikker og atelier udstiller og sælger kunst, keramik, glas, smykker m.v.

I Falköping skulle vi se et motorcykelmuseum, som på nettet blev omtalt som ”Motorcykelvennernes
Mekka” og det så stort ud på billederne på nettet, men det var dog alligevel ikke så stort. Vi ankom sent på eftermiddagen og snakkede om at vente til dagen efter med at se det, men gik alligevel ind. Vi havde ingen svenske penge og kunne ikke betale med kort. Guiden en ældre mand var dog så flink at lade os gå en runde.

I Landskrona skulle vi se en motorcykelforretning, men da det var blevet søndag, var den naturligvis lukket. Vi snakkede om at overnatte og så se den dagen efter, men vi kunne se rigtigt meget ind ad vinduerne, så det nøjedes vi med. Forretningen var stor, nok en mellemting mellem Toftlund MC og  Expedit i Ølgod. I udstillingen var der både nye og brugte mest Japanske motorcykler og en enkelt veteran fra omkring 1920, som dog ikke var til salg. Værkstedet så også ud til at være stort. Det var ca. midt på dagen og vi var tæt på Helsingborg, så vi blev enige om at køre hjemad. Niels ville besøge sin familie på Sjælland og jeg har en skolekammerat som jeg ville besøge. Han var imidlertid ikke hjemme, så jeg kørte direkte hjem. Niels opholdt sig kun kort tid hos sin familie og kørte derefter hjem, så vi var begge hjemme søndag aften. Da vi samme dag var kørt oppe fra Falköping, blev det til ca. 800 km inden vi var hjemme. Hele turen var på ca. 1700 km.

Jeg har ellers aldrig været vild med svenskerne, men de er alligevel flinke. Dog er de vanskelige at snakke med og da jeg hører dårligt kunne jeg ikke forstå dem. De kunne heller ikke altid forstå os, så det gik nogle gange bedre med engelsk. Turen forløb upåklagelig, Guzzien og Viragoen kørte bare og Niels og jeg hyggede os om aftenen.

Wilbur

Nyeste kommentarer

11.11 | 14:58

Der var flot opbakning til Åbent Hus hos Kolding MC.

15.10 | 08:49

Til en orientering, kan der oplyses klubben har også en gruppe på Faceb...

03.08 | 05:03

Få et billede af dig/jer og din/jeres motorcykel ind på hjemmesiden, så ...